Monday, March 06, 2017

PART 3 : KENAPA SAYA SUKA AWK


Tahun 2016 adalah tahun yang menggembirakan saya dan juga akan menjadi tahun yang tragis buat saya. k, Masa ni jugak, awk sentiasa bercerita dgn saya, soal kerja, soal kawan, soal family. Dan kita berkongsi satu cerita, Tiap malam sebelom tido, mesti kita akan video call dlu. Atau kita akan call dulu, Saya tahu awk awk balik lambat, buat OT, tapi akn ada jugak masa awk utk sy, and i will make sure that. Awk kata awk akan keja shift mlam, Saya pon ok, nak buat macam mana dah nm pon keja. 

Hubungan kita sampai ke pengetahuan family awk, bila mana saya cakap nk bertunang. Awk kata awk takot, segan nk ckp ngn family awk. Berkali2 awk bgi hint kat dorg, tapi at the end, awk sendiri lari. Masa nie saya xbgtahu family sy lagi, sebab awk belum bertindak. Berkali akw bagitahu mak awk, nk bertunang. Tapi awk kata mak awk ingt awk main2, abang awk pon sama ckp mcm tu. Lepas tu, mak awk tanya sekali lagi samada awk series ke x. awk kata ya. Awk suruh saya call mak awk. Saya pon telefon, and itulah kali pertama sy bercakap dgn mak awk :) sampailah ke pengetahuan abg2 awak. Awk kata, semua tanya siapa orgnya, org mana, tinggal mana, keja apa.  
satu malam tu, awk2 smua duduk bincang, keluar malam, awk kata semua sdg ckp psl kita. 

Bila saya ckp dgn mak awk, baru sy berani bagitahu fmily sy. Keluarga sy terima dgn hati yng terbuka, sebab awk adalah pilihan saya. Lgi pula saya xpernah cakap hal ni depan keluarga saya. Kita rancang utk jumpa, 

May 07,2016 awk naik bas, awk bertolak mlm tu lepas balik dr keja. Sya masih ingt lagi awk, Awk suruh saya tido awl, nnt nk kena amik awk. Awk kata maybe sampai pagi buta. Saya xleh tido lena malam tu awk, sebb saya pon takot nk jumpa awk depan mata, nk beradapan dgn org yg selama ni sy cakap sayang dlm call, dalm video call. Saya xtahu samada awk boleh terima sy ke x. Tapi sebelom tu, saya plan nk beli kereta, sebb awk nk dtg sini, xkan nk naik skuter sy kot. Mesti mak sy xbagi. Turun naik turun naik nk dptkan sebiji kereta utk kita.AKhirnya saya dpt jugak memiliki sebuha kereta utk kita. Saya masih baby lagi nk drive jauh2. 
Jam 2 pgi, 08.05.2016 awk kata awk dah nak smpai penang. Dup Dap Dup Dap hati saya wak.. awk suruh amil awk kat stesen ketapi.. Jam 3 awk kata dah smpai.. awk tunggu sy. Saya kuar rumah diam2... xnk sesiapa terjaga.. yelah anak dara nk kuar time pgi buta, nk amik laki pulak tu. :( lama awk tunggu.. saya pesan kat awk, smpai nnt teros pgil syang.. Saya parking belakang keta hitam, saya suruh awk jlan kat saya, saya nmpak awk... sy takot nk sapa aawk.. awk bukak pintu.. awk ckp.. syg lambat.. sy xdgr,..,.. ni awk yg gtau..awk dh tunaikan permintaan sy. Sepanjang pperjalanan, sy rasa panas.. sy dpt tgok awk, duudk sblh awk,.. dgr sora awk.. rasa nk memnagis,. n xpercaya.. awk tahu x yg sy syg awk? :( dan even smpai skrg pon sy masih sygkan awk. 

Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan

PART 2 : KENAPA SAYA SUKA AWAK


Lately saya busy. Busy dengan kerja. Saya dalam proses nk move on ni :) tapi kadang teringat jugak kat awak. 

2015...

Tahun nie saya bekerja sebagai guru sandaran untuk dua buah sekolah. Masa nie saya xfikirkan awak macam sekarang. Dalam waktu ni tetiba awak muncul kembali hanya kerana kita kongsi satu permainan. COC menemukan kita kembali, menyatukan ikatan hubungan yang dulu renggang. Awak kerapkali ajak saya masuk clan awk. Tapi saya xmau, awk kata saya sombong, nk yg hebat2 saja. Awak suka macam tu... suka mengata saya. Awak suka sakat saya. Dalam kita duk main nie, tetiba saya rasa kita makin kenal, saya mula amik tahu kisah awak. Kita mesej semua pasal game. Daripada saya xtau apa2. tetiba kita bertukar email game, awk leh main utk saya, dan saya leh main utk awak. Kadang awk busy, sebab keja. Ya.. masa ni awk keja kilang..awak kata pendapatan awk xseberapa. Saya siap perli awk lagi, saya kata sampai bila nk duk kat takuk yg sama.. nnti awk akan jadi dewasa akan ada keluarga sendiri. xkan nk 24jam main game. Saya tak niat nk menghina awk, tapi saya nk awk sedar, awk lelaki, satu hari awk akan jadi seorang pemimpin dan awak tahu tu. 
Bila awk p keja, saya suruh awk on lptop awk, dan sy masuk melalui teamviewer, Tepat pukul 1, awk balik rumah, sebab rehat. Then pukul 2 awk p keja balik. Demi Allah, saya tersentuh, awak bersungguh2..tapi sy lebih kepada perasaan impati. Awak cakap, awak buat parttime, pelamin, jual page. Kadang balik keja xlarat, kena p psg pelamin, Awak xpernah berubah, suka meletihkan diri. Nie yang buat saya kagum dgan awak. kalau awk nak kan sesuatu, awk akan usaha, awak akan susahkan diri awak. Awak syg org yg dkt ngn awk.  Saya tak tingal awk time ni. 
Awak lamar saya utk jdi kekasih awk, SEBELOM  saya bersetuju, saya bertanya ttg apa yg awk buat seblom ni, sampai saya nangis, tapi awk kata aslkan saya ada, awk akan berubah. Sehari saya xmesej awk, awk merayu kat sy jgn layan awk mcm ni. Kak saya kata, kalau xboleh anggap dia kekasih, anggap dia sbgai kawan atau adik sebab awk muda dr saya. Saya kata xnk jadi kekasih. Saya nk hubungan serius. Awak kata ok, awk akan kumpul duit, cari keja. Saya kata nk bertunang. tapi kena jumpa dlu. 
Penghujung 2015 awk kata Kimi nak kawen, awk ajak saya p Kelantan, saya kata xleh. Awak kata awk nk jumpa saya, tapi awk busy, Masa ni awk dh dpt keja baru, keja yg awk ada skrg ni atas bantuan kwn awk. Awak  cakap p inteviu, saya tahu. Saya xhalang. Awk sentiasa update kat saya apa yang awk buat. Awak kata awk sesat nak cari company tu.. Awk cerita kat saya at the end of the day. 
Kita banyak bergaduh masa jadi kekasih, tapi kita ok semula, bila saya buat salah, awk marah, dan sy diam dan sy minta maaf. Bila tetiba kwn sekolah sy mesej, awk mrh, kata awk, awk tahu lelaki tu mcm mana, awk takot sy pilih dia dr awk. Sebenarnya saya xpernah pikir sesiapa. Walopon saya akan jumpa org yg lebih hebat dr awk, saya xkan pernah tinggalkan awk, sebab sy kenal awk dulu. tapi saya xpernah pikir, samda awk akan tingglkan sy kalau awk jumpa org lain? Saya memang cemburu, tp sy ckp kat awk, awk buat la apapon, tp jgn ada kaitan dgn perempuan lain.. 
Sebenarnya kita sama2 takot kehilangan masing2 masa ni. :) 




Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan

Thursday, January 12, 2017

PART 1: KENAPA SAYA SUKA AWAK

Bukan sorang, tapi ramai yang menanyakan kenapa aku pilih dia. Kak aku sendiri tanya y him. Aku teros pikir, dan aku xtemui jawapan. Aku kata tak tahu tapi perasaan tu mai sndiri. 
Hari ni bos p outstation. Tingal aku sorg di ofis. Kedian aku taip di utube, 'iqkage'
Nak dpendekkan cerita aku temui video yang dia record sendiri. 
ni salah satunya la.

Bagi yang kenal aku dengan nama Ros Ritsu, mostly tahun 2012, semua tau kisah aku dgn seorang lelaki known as Iqkage Blacklist. Banyak sangat cerita.. Nak dipendekkan lagi cerita, fb aku kena heck dan masa ni aku kenal dia. Dari situ dia mula tolong aku,. Secara jujurnya, aku tertarik atau lebih ikhlas lagi, aku jatuh cinta dengan skill yang dia tunjuk. Awak,..saya jatuh hati dengan awak sbb kebolehan awak, kepandaian awak dlm IT. Saya rasa hebat sangat sbb kapel ngn awak. masa ni sy tahun kedua kat uitm merbok, and awak kat poli. Saya xkisah, sbb yg saya tahu saya rasa sy suka awk. Masa ni kita kapel, tapi kapel mcm tu ja... saya mula kenal sikap awk demi hari..kita jauh..xpernah bjumpa.. sy pernah tertanya, adakah prasaan awk kt sy akan berubah selepas jumpa sy?

Ditakdirkan, kita terpaksa berpisah, awak tinggalkan saya atas alasan awk sendiri. Masa ni seakan perang ketiga meletus. Kita gaduh terok, terok sngt. dan saya menangis terok sbb sy sgt sygkan awk bukan hanya sbb skill, tapi awk berjaya kuasai hati saya smpai sy sanggup berjaga malam semata utk awk. Saya redha, saya cuba bencikan awk tapi hidup saya xtenteram kalau sy benci org, sy maafkan awk walopon sy xpasti ikhls ke tidak. 

2013 berlalu..........

2014 berlalu..........

bersambung....


Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan

Wednesday, January 11, 2017

ANDAI LELAKI TAHU

ANDAI LELAKI TAHU
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah mencintai lelaki itu.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itu maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak sesuatu yang terjadi.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan cerewet, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan berkata dia mahu kamu berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima kamu seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan kamu, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan kamu dan masih menganggap kamu anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. terkadang dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, kamu akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk kamu .
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan duit atau hadiah, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat dia rasa dihargai.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak mencintai kamu tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan kata dia rindu dgn kamu, dia benar-benar maksudkannya.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia denganmu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.
ANDAI LELAKI TAHUApabila perempuan berkata kasar, dia bukan bermaksud utk berkasar, tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan sikapnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
ANDAI LELAKI TAHU
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar mencintai anda. Perempuan sulit untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.
ANDAI LELAKI TAHU
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan. Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun sebenarnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang dapat menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.
Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak-anak anda.


Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan