Friday, July 20, 2012

Saya menunggu seorang Wira bukan Lelaki

AssaLaMuaLaikuM wbt! ^_^
Sebagai seorang muslimah, korang mesti berharap agar dapat seorang suami yang menyenangkan hati, kan. Seorang yang dapat melindungi dan mengarahkan korang menuju redha Allah SWT. Betul tak? Berikut merupakan ciri2 calon suami yang dicadangkan dalam penjelasan berikut:


1. Seorang Jujur dan Terus Terang
Dari awal pembawaan ini harus dipastikan dahulu, apakah dia adalah seorang lelaki yang jujur atau sebaliknya. Dari mukanya dapat dinilai seorang jujur atau tidak. Dari cara dia berkata-kata juga dapat ditentukan apakah dia seorang yang jujur atau tidak. Sejak awal korang harus peka dengan sifat ini kerana kejujuran seorang lelaki adalah hal yang sangat jarang2 berlaku untuk masa kini. Apabila dia memang orang jujur, dia tak hanya akan mengutarakan kebaikan-kebaikannya selama ini, namun juga kelemahan dan keburukannya ketika akan melamar korang.
2. Menghormati WanitaDi mata wanita, tentu wanita yang matang, bukan wanita muda, juga wanita yang telah bersedia untuk berkahwin, mendambakan seorang lelaki yang ideal dan sangat sederhana. Dia hanya perlu seorang lelaki yang mampu membuat wanita selesa, membahagiakan secara batin dan kata2. Memiliki sikap hormat, tak merendahkan, tak juga melecehkan meskipun dia lelaki cerdas dan lebih memiliki kemuliaan yang lain. Seorang lelaki yang benar2 tahu bagaimana memperlakukan seoang wanita. Menghormati secara profesional dan tak berlebihan. Dia memandang wanita bukan sebagai objek seks, namun menghormatinya dengan baik.
3. Seorang Lelaki Yang TegasTegas bukan bererti keras kerana ketegasan tak perlu ditunjukkan dengan kekerasan. Wanita akan lebih 'tunduk' dengan lelaki yang tegas, mampu mengambil keputusan, percaya diri, sangat konsisten dengan keputusannya. Dia dipilih untuk menjadi suami yang mampu membuat keputusan bagi keluarga. Semasa dia menjadi seorang pemimpin rumah tangga dia tak dapat mengambil kira semua kepentingan. Dia harus memiliki keputusan sendiri dan harus komitmen dengan keputusan2 yang dia buat.
Seorang lelaki memang dikenali sebagai yang keras kepala dan tak nak minta maaf. Meskipun sudah jelas telah melakukan kesalahan, tak ramai lelaki yang dengan rela hati mengatakan "Abang minta maaf, abang bersalah...". Ego mereka sangat kuat sehingga menghalangi kerelaan meminta maaf. Bahkan pada keadaan tertentu, kadang kala meminta maaf akan dilakukan bila dah takde pilihan. Lelaki jenis ini akan membuat wanita bertahan dan mendambakan menjadi pendamping hidupnya. Sayangnya para lelaki muda dan bujang jarang memiliki sikap seperti ini. Lelaki jenis ini biasanya sudah berkeluarga sehingga susah atau bahkan tak mungkin untuk mendapatkan cintanya.
5. Cerdas, Menguasai Banyak Hal
Sifat ini akan mengundang kekaguman para wanita kerana wanita selalu sahaja mempunyai banyak persoalan yang nak diketahui. Setiap kali bertanya, dia selalu dapat menjawab. Jawapannya tak hanya beberapa perkataan sahaja, tapi dah cukup untuk membuat korang terpesona. Meskipun tak memiliki ketampanan luar biasa, lelaki jenis ini banyak peminatnya. Kepintarannya cukup membuatnya mampu menaklukki hati para wanita.

Namun bila ternyata tak pandai menguasai banyak hal, seorang lelaki juga cukup dikagumi apabila dia mahir dalam satu bidang tertentu. Kemahiran dan kecerdasannya pada bidang tertentu sangat dihargai oleh kaum wanita.6. Mampu Beradaptasi
Kemampuan beradaptasi dengan orang baru, keluarga baru dalam lingkungan baru juga menjadi nilai tambahan karakter seorang calon suami yang baik. Saat ijab kabul ditunaikan, suami akan tinggal di rumah keluarga isterinya buat seketika. Bila dia tak dapat membawa diri, kemungkinan besar dia hanya duduk terdiam di satu sudut atau mungkin lebih memilih untuk menyendiri di bilik tanpa mahu keluar.

Seorang lelaki baik seharusnya memiliki kemampuan beradaptasi. Bijak membuka sebuah perbincangan dengan siapa pun. Sehingga perkataannya tak berlebihan tetapi selalu mudah difahami.

7. Berani

Inilah sikap yang paling disukai, iaitu keberanian. Keberanian ini lebih kepada sebuah sikap positif yang didorong oleh mental yang kuat. Apabila mendapat tekanan hidup, dia mampu untuk melawan dengan kekuatan mental dan fizikal yang dia miliki. Dia berani untuk menjadi diri sendiri dan selalu membela kebenaran. Ketika dia memutuskan untuk melawan suatu kezaliman, dia sudah mempertimbangkan segala sesuatunya dengan matang. Bukan hanya sekadar bangkit tanpa perhitungan.

8. Berjiwa Besar

Lelaki yang berjiwa besar adalah seorang yang tak mudah menyimpan dendam dalam hatinya. Lapang dada dalam menerima kekurangan pasangannya, dan selalu memaafkan apabila memang dia dituntut untuk memaafkan seseorang. Dia sangat sedar bahawa setiap orang diciptakan tak sempurna, namun setiap makhluk memiliki kekurangan satu sama lain. Sehinggakan dia menyedari beberapa kekurangan pasangannya, dia tak menuntut lebih dan lebih memilih sikap menerima seadanya.

9. Kelak Bila Menjadi Suami

Apa yang dikemukakan di atas adalah ciri2 calon suami yang mungkin boleh dikenali dengan perkenalan. Namun bagaimana halnya kalau setelah berkahwin segalanya berubah? Korang dapat mengenali apakah suami korang nanti berubah atau tak, dengan cepat.

Suami bukan komander perang dan bukan juga bos, main perintah sesuka hati, caci maki selancar sampah di longkang. Bukan. Bukan macam tu. Suami adalah seorang teman hidup untuk isteri. Dia adalah seorang yang dirindui dan dikagumi. Selalu ditunggu dan dialu-alukan. Sehingga pada dasarnya dia adalah seorang yang keras dan tegas, namun ketika berinteraksi dengan orang lain, lebih2 lagi dengan isteri dan anak-anaknya, dia harus bersikap lembut agar mereka tak jauh dan berpaling. Sikap lemah lembut ini merupakan rahmat dari Allah SWT sebagaimana kalam-Nya ketika memuji Rasul-Nya yang mulia.


sources from "click here"Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan

No comments: