Friday, September 07, 2012

Tips Memasuki Semester Baru

AssaLaMuaLaikuM wbt! ^_^
Salam SaiyidulAyyam wat semua sahabat tak kira dimana kita berada..apa khabar Iman kita hari ini? 
harap semuanya baek indah belaka. Kali nie aku nak share tips memasuki semester baru. Kita pon tahu raya da lepas..ketupat rendang sume dah basi..yang dah keja tu..dah start keja semula..yang sekolah pon dah kalut2 g sekolah.. tapi yang bakal memulakan semester baru yang pelajar2 IPT nih.. aku xtahu la IPT laen start bila..tapi kalau UiTM nie akan bermula isnin nie..tp kelas aku bermula ahad nie!.. Maklumlah Kedah! HuHu.. "kau dah sedia lom" "kau jgn tanya aku la..mesti la.. berat nk melangkah" :p 
Anyway aku mewakili DKnS Blog ingin mengucapkan Selamat menempuh Semester baru wat semua pelajar IPT! utk adik2 junior tu mungkin nga seronok orientasi :)


TIPS Memasuki SEMESTER BARU by Me

  • Mental Fizikal Spritual

Paling utama adalah soal kelengkapan diri, kita  haruslah bersedia dari segi mental fizikal spiritual..bila bercakap soal nie..mestilah soal luaran dan dalaman kita. Disebabkan da lama cuti..mood study pon hilang ke mana nth..so sebelom masuk belajar mestilah kita cari semula mood belajar tu..slow2 k. fizikal kita pon harus kuat..kalau dah rasa xsehat tu..g la jumpa doktor peribadi ke..klinik..check sume sistem saraf samada fungsi elok x? hehe
  • Kelengkapan diri
Baldi?tikar? bantal? meja? bukan tu maksud aku..kelengkapan yang dimaksudkan adalah laptop..hey..laptop penting tau utk mahasiswa/wi.. nnt kalau kau masuk blajar kat IPT..kau tahu la penting mcm mana..telepon bimbit- supaya mudah menghubungi rakan dan keluarga..utk kegunaan emergency..nk call gewe kau pon boleyh :) data traveller- ape tu? pendrive la..senang nk tranfer maklumat..selain mudah dibawa ~kewangan- part yang penting! make sure kau pandai gunakana bajet kau dalam satu semester.. beli buku xpon potostat je dr senior.. jangan membazir! yang amik PTPTN tu, gunakanlah pinjaman kau tu sebaik  mungkin k. :)
  • Perancangan kuliah
sebagai seorang pelajar yang nak berjaya..mestilah ambil berat menegenai jadual kuliah..jangan bergantung pada kawan ja..sampai kls pon xtahu kat mana..subjek apa..lecturer yng mengajar pon xtahu sape! make sure kau kena rapat ngn lecturer k..lau x kau leh fail! 

hurm ape lagi ea..aku pon dah xigt.. semalaman aku pk ape aku nk goreng kat cni.. 
tapi bagi aku sendiri..penyediaan utk memasuki semester baru mestilah handphone and laptop. make sure handphone touchskrin tu elok..clear.sng digunakan masa exam test nnt..hehe.. tak faham? ok tak perlu paham pon..ekeke..

aku ucapkan selamat menempuh semester baru wat semua pelajar yang akan bemrula ahd dan isnin ini.. 


p/s: semakin tinggi level..makin susah 



Ya Rabb..jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku,berikanlah kepadaku keyakinan bahwa TakdirMU lebih baik dari semua yang aku inginkan dan aku impikan

5 comments:

O.R.A.N.G.E said... Reply

sem baru ngn muka baru mmg uat kita blur kan.. nak nak jumpa plak lec baru lagi laa bertambah blurr...

so jom singgah sini :)
http://teddymellcumel.blogspot.com/

Zul De Alexis said... Reply

bagus cmnie lah kalau nk jd student yg hebat.....tapi wa dh habis stdy..T________T

zahinmohd said... Reply

mcm mne klu kes sem lame dbawak ke sem baru..(repet)

roshadah che raus said... Reply

tu da biasa..ekekke

roshadah che raus said... Reply

waaa tahniah da hbis blaja haha...